- פגיעה בפעולות איבה:
- מיהו נפגע בפעולות איבה?
- פגיעת איבה הינה פגיעה ישירה מפעולת איבה של כוחות אויב, או פגיעה שנגרמה בעקבות פעולת איבה או בהקשר אליה (פגיעה בנסיבות שהיה בהן חשש סביר שתבוצע פעולת איבה, או פגיעה מנשק שהיה מיועד לפעולת איבה של כוחות אויב או למניעת פעולה כזאת), או פגיעה כתוצאה ממעשה אלימות שמטרתו פגיעה באדם בשל השתייכות למוצא לאומי אתני, ובלבד שהוא נובע מהסכסוך הישראלי-ערבי או שנעשה על ידי ארגון טרוריסטי.
- חשוב לדעת, כי במסגרת פעולות איבה מוכרות גם פגיעות פיזיות ו/או פגיעות חרדה בעקבות נחיתת רקטות שונות – תופעה אשר למרבה הצער נפוצה בארץ בשנים האחרונות.
- לאחר קרות האירוע, אמורים עובדי שיקום ליצור קשר עם הנפגע בפעולת איבה ועם בני משפחתו ולעמוד לרשותם במתן ייעוץ הדרכה והכוונה בכל בעיה הקשורה בהתמודדות עם האירוע הן ברמה הנפשית והן ברמה החברתית והמשפחתית.
- מיהו נפגע בפעולות איבה?
- עיקר זכויותיו הכספיות של מי שהוכר כנפגע פעולות איבה?
- תגמול בתקופת הטיפול הרפואי: נפגע בפעולת איבה שאינו כשיר לעבודה (על פי תעודה רפואית אשר אושרה על ידי רופא המוסד לביטוח לאומי), זכאי בתקופה זו לתגמול טיפול רפואי וזאת בתנאי, שלא משולם לו שכר או פיצוי אחר בתקופה זו.
תגמול זה הינו תגמול המשולם לתקופה של עד 9 חודשים מיום הפגיעה – התשלום לאחר 9 חודשים מותנה באישור הלשכה לייעוץ רפואי במוסד לביטוח לאומי.
- מענק או קצבה: לתגמולי נכות זכאי נכה אשר ועדה רפואית מטעם המוסד לביטוח לאומי קבעה כי נכותו הרפואית בעקבות פגיעתו הינה בשיעור 10% לפחות (נכות נמוכה משיעור זה אינה מזכה בתגמול).
נכות קבועה בשיעור 0%-9% – אינה מזכה את הנפגע בתשלום בגין נכותו מאת המוסד לביטוח לאומי.
נכות קבוע בשיעור 10%-19% – מזכה את הנפגע בקבלת מענק המחושב בהתאם לשיעור נכותו.
נכות קבועה בשיעור 20% ומעלה – מזכה את הנפגע בקבלת קצבה חודשית המחושבת בהתאם לשיעור נכותו ובנוסף, עשויה לזכותו בשיקום מקצועי על חשבון המוסד לביטוח לאומי.
- חשוב לציין, כי הזכויות המוזכרות לעיל אינן מהוות רשימה מלאה של זכויותיו של נפגע פעולות איבה והנפגע עשוי להיות זכאי לזכויות נוספות (בלתי מבוטלות) אותן יוכל לקבל מהמוסד לביטוח לאומי – הכל בהתאם לנסיבות פגיעתו ו/או נסיבותיו האישיות של כל מבוטח ומבוטח – כך למשל, נכים קשים המוגדרים כנכים בשיעור 100% מיוחדת (100%+), יהיו זכאים לתוספת של 40% לתגמול החודשי המשולם להם.
- החזר הוצאות לבני משפחה:
- בן משפחה (בן/ת זוג, הורה, ילד/ה, אח/אחות) עשוי להיות זכאי להחזר הוצאות בתחומים הבאים: אובדן הכנסה בזמן ועקב האשפוז, הוצאות מחייה בעת השהייה בבית החולים, הוצאות לינה ונסיעות (לבן משפחה המתגורר רחוק מבית החולים), שיחות בטלפון נייד, חניה, מצבים מיוחדים.
גובה הסיוע נקבע בהתאם לחומרת הפגיעה והמצב המשפחתי.
- זכויות בני משפחה של נפגע פעולות איבה שנפטר:
- במקרה של פטירה עקב פעולת האיבה: במקרה בו נפטר נפגע פעולות איבה עקב פגיעתו בפעולת האיבה, תהא משפחתו זכאית לתגמולים המשולמים על פי חוק משפחות חיילים שנספו במערכה (תגמולים ושיקום), תש”י – 1950.
בכלל זאת יהיו זכאים בני משפחות הנספים לתגמולים חודשיים שונים, טיפולים פסיכולוגיים, קבוצות תמיכה, מענקים והטבות שונים כגון: הנחה בארנונה, סיוע ברכישת רכב, פטורים שונים מאגרות ועוד.
- במקרה בו הפטירה אינה עקב פעולת האיבה: במקרה בו היה הנכה זכאי לתגמולים בשעת פטירתו, ימשיך ויקבל בן המשפחה אותו הגדיר הנכה את התגמול לו היה זכאי הנכה במשך 3 שנים מיום פטירתו.
- חשוב לציין, כי הזכויות המוזכרות לעיל אינן מהוות רשימה מלאה של זכויות בני משפחתו של נפגע פעולות איבה והם עשויים להיות זכאים לזכויות נוספות (בלתי מבוטלות).
- מדוע כדאי לפנות לקבלת יעוץ וטיפול משפטי:
- למרבה הצער, בניגוד לניסיונו של המוסד לביטוח לאומי להציג עצמו כנגיש לאזרח – לא כך הם פני הדברים ולכן, חשוב ביותר ולעיתים אף קריטי לפנות לקבלת ייעוץ וליווי מקצועי עוד בטרם פניה למוסד לביטוח לאומי אך גם לאחריה.
- בטרם הגשת התביעה למוסד לביטוח לאומי: ליווי מקצועי יסייע לנפגע בהצגת העובדות הרלוונטיות והחשובות לעניין התביעה – דבר העשוי להוות גורם מכריע בין הכרה בתביעתו על ידי המוסד לביטוח לאומי לבין דחייתה ולחסוך למבוטח עוגמת נפש רבה.
חשוב לציין, כי גם לאחר דחיית התביעה ניתן לפנות בתביעה להכרה ואולם לעיתים, הגשה תביעה למוסד לביטוח לאומי וניהולה ללא לווי מקצועי עשויים לגרום לנזקים אותם יהא קשה עד בלתי אפשרי לתקן.
- לאחר הגשת התביעה: גם אם לא פניתם לקבלת ייעוץ מקצועי בטרם הגשתם תביעתכם, עדיין לא מאוחר וחשוב מאד לפנות לקבלת ייעוץ – עורך דין מקצועי אשר ילווה את תביעתכם יוכל להנחותכם בביצוע הבדיקות הרלוונטיות ואיסוף החומר הרפואי הרלוונטי עוד בטרם תגיעו לוועדה הרפואית ולאחר מכן, לייצג אתכם בוועדה הרפואית – דבר אשר עשוי להגדיל משמעותית את אחוזי הנכות שייקבעו לכם על ידי הועדה הרפואית ובהתאם, להגדיל את זכויותיכם.
במקרה בו יקבעו לכם אחוזי נכות שאינם מספקים, יוכל עורך הדין המייצג אתכם להגיש ערר רפואי למוסד לביטוח לאומי, ערר אשר ניהולו הנכון מביא פעמים רבות להגדלת שיעור הנכות אשר נקבע על ידי המוסד לביטוח לאומי.
- מדוע לפנות לעורך דין ולא לאחד מן הגופים המספקים “יעוץ שאינו משפטי” למיצוי זכויות?
- ישנם גופים רבים המפרסמים עצמם כגופים למיצוי זכויות רפואיות ואולם, גם אם יבצעו עבורכם גופים אלה את העבודה לה התחייבו, ישנם מספר שירותים משמעותיים ביותר אותם לא יוכלו לספק לכם במהלך ניהול תביעתכם כנגד המוסד לביטוח לאומי וביניהם השירותים הבאים:
ייצוג בפני ועדות רפואיות – לייצוג במהלך הועדה הרפואית משקל רב היכול להכריע בין זכאות לקבלת מענק או קצבה לבין אי קבלתם – בפסיקת בתי הדין נקבע, כי אך ורק עורכי דין רשאים לייצג בפני ועדות רפואיות דבר אשר כאמור עשוי להוות גורם מכריע במיצוי זכויותיכם.
פניה בתביעה לבית הדין – במקרה בו תדחה תביעתכם על ידי המוסד לביטוח לאומי, לא יוכל מי שאינו עורך דין להמשיך לייצגכם ובכלל זאת להגיש בשמכם תביעה לבית הדין לצורך הכרה בתביעתכם – כך תמצאו עצמכם, עוד בתחילתו של ההליך, לאחר ששילמתם מיטב כספכם וללא כל ייצוג או טיפול בתביעתכם ותאלצו לשוב ולהוציא כסף מכיסכם על מנת להמשיך ולטפל בתביעתכם.
ערעור על החלטות הועדה הרפואית – פעמים רבות נופלים פגמים בהחלטות המוסד לביטוח לאומי, פגמים בעקבותיהם יש לפנות לבית הדין לעבודה – גופים למיצוי זכויות שאינם עורכי דין, אינם יכולים לעשות פניה זו בשמכם – דבר אשר כמובן עשוי לפגוע ולפגום ביכולתכם למיצוי זכויותיכם.